Zelf met de tuin aan de slag

0
1155

Nu het heerlijke voorjaar is aangebroken, willen we graag genieten van onze eigen tuin. Zeker nu het niet zo makkelijk is om buitenshuis iets te doen. Daarom gaan wij, de thuisklussers, massaal aan de slag met de tuin. Ben jij ook van plan om jouw achtertuin een nieuwe look te geven of kan de voortuin wel een update gebruiken? Lees dan snel verder! In deze blogpost delen wij advies voor wanneer je zelf met de tuin aan de slag gaat. Je weet wat ze zeggen: de juiste voorbereiding is het halve werk! Dus ga er even voor zitten en ontdek precies waar jij op moet letten en wat je moet doen.

Het begint met tekenen

Voordat je de tuin al gaat leegtrekken, moet je eerst een plan van aanpak maken. Hoe komt de nieuwe tuin er bijvoorbeeld uit te zien? Ben je van plan alleen nieuwe bestrating te regelen of wordt het een grootschalig project? Een goede manier om te achterhalen wat je precies wilt, is door simpelweg te tekenen. Elke klus begint met een schets – ook als je met de tuin aan de slag gaat. Maak idealiter een schets op schaal. Dan kun je de tekening namelijk gelijk gebruiken om te inventariseren hoeveel materiaal je nodig hebt. Het berekenen van het aantal vierkante meters die betegeld moeten worden gaat bijvoorbeeld een stuk makkelijker met een goede schets.

Dan komt de voorbereiding

Vervolgens ga je aan de slag met de eerste stappen. De invulling hiervan is afhankelijk van wat je precies gaat doen in de tuin. Ga je bijvoorbeeld de tuin opnieuw bestraten? Dan moet je alle oude tegels uit de tuin halen – idealiter voordat de nieuwe tegels worden geleverd. Is de tuin leeg? Controleer dan of er nog genoeg grond ligt. Daarna is het verstandig om een plek toe te wijzen waar de pallet met tegels geplaatst kan worden. 

Doorgaans zijn straattegels erg zwaar. Dat geldt al helemaal als je hebt gekozen voor tegels met een groot formaat. In dat geval kan het handig zijn om hulpmiddelen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan steekwagens om de tegels van plek A naar plek B te vervoeren. Zo voorkom je dat je jezelf bezeert tijdens het klussen. 

Klussen volgens de planning

Wanneer alle materialen geleverd zijn en de tuin is zoals je het wilt, dan kun je aan de slag. Persoonlijk vind ik het prettig om te klussen volgens een duidelijke planning. Zo heb ik per dag uitgewerkt wat ik minimaal wil bereiken. Dat scheelt een hoop stress – ook in huis als je begrijpt wat ik bedoel.