Zo overleeft ook jouw tuin een hittegolf!

0
993

Ondanks dat juli een iets wat natte maand was voor dit seizoen komt met de maand augustus ook het mooie weer opnieuw om de hoek kijken. Afgelopen dagen hebben we al een klein voorproefje gehad maar vanaf dit weekend gaat de temperatuur echt sky high. Het wordt warm en verschillende weerstations spreken al van een verwachte eerste hittegolf van dit jaar. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat ook jouw tuin een hittegolf overleeft?

Tussen 10 en 14 uur rustig met de zon

Tijdens warme dagen waar de zon in volle overvloed schijnt kunnen wij mensen het beste de zon tussen 10.00 en 14.00 uur vermijden. Waarom? Omdat de zon tijdens deze klokuren op zijn felst is. Dit betekent dat de zonnekracht hoog is en de zon het snelste schade aan kan richten aan ons lichaam als we ons hier niet tegen bescherming. Als we kijken naar planten en bloemen zien we ook dat veel van hen niet voor een langere periode tegen een te hoge zonkracht bestand zijn. Een dagje zullen ze uiteraard wel overleven maar te veel dagen achter elkaar in een hoge zonkracht zorgt er voor dat de levensduur flink wordt verkort. Verplaatst daarom je planten en bloemen, zowel binnen als buiten, naar een plekje uit de zon.

Zorg voor schaduw

Geen plekje uit de zon voor je planten? Zorg er dan voor dan voor dat je een schaduwplekje voor ze creëert. Zorg voor een schaduwdoek die je over je tuin heen kan spannen of zet een parasol op. Wie ook erg blij wordt van een beetje schaduw is gereedschap. Zeker elektrisch tuingereedschap die voorzien is van een accu. Een accu die te lang in de hitte ligt gaat drastisch achteruit doordat de accu de hitte simpelweg niet aan kon. Zorg er dus ook voor dat deze veilig in je schuur zijn opgeborgen of op een ander schaduwplekje zoals binnen of onder de parasol. Te laat met het veiligstellen van je tuingereedschap en dus een nieuwe accu of zelfs een heel nieuw apparaat nodig? Voordelig nieuw tuingereedschap bestellen doe je tegenwoordig heel gemakkelijk online en is in vele gevallen binnen enkele dagen al in huis.

Voldoende water en voeding

Planten en bloemen worden blij van voeding en water, niet alleen in het voorjaar maar ook zeker in de zomer. Vooral voor bewatering van je tuin zullen je planten en bloemen je ontzettend dankbaar zijn tijdens de warmere dagen. Water verdampt gemakkelijk waardoor je tuin dus snel droog komt te staan. Alles behalve goed voor je planten en bloemen dus. Let alleen wel op dat je niet teveel water gebruikt in de zomer. Vorig jaar was er flink wat problemen met het drinkwater doordat er in de overige seizoenen niet voldoende regen is gevallen. Ook dit jaar kan dat weer een probleem worden dus mocht je, je tuin wat extra water willen geven doe dit dan wel met mate.