Op wat moet je letten bij het afsluiten van een goede inboedelverzekering?

0
1357

Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht maar wordt zowel door verzekeringsmakelaars als door agenten wél sterk aangeraden. Met een inboedelverzekering verzeker je eventuele schade aan je huisraad. In verzekeringstermen gaat het dan om alles wat in je woning verplaatsbaar is. Dat gaat van je compleet meubilair tot alle elektrische toestellen, kleding en schoenen. Ook je huisdieren maken deel uit van je inboedel. Zelfs en gaat zo maar door. Een inboedelverzekering vergoed alle schade als gevolg van brand, onweer en blikseminslag, overstromingen of van inbraak. Cash geld of waardepapieren en vaak juwelen en kunstwerken zijn niet verzekerd door een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering afsluiten doe je via een verzekeringsmakelaar, een agent of om het even welke andere tussenpersoon.

Wie en waarvoor kun je een inboedelverzekering afsluiten?

Iedereen, zowel huurders als verhuurders kunnen een inboedelverzekering afsluiten. Vaak maakt zo een verzekering deel uit van een brandverzekering. Gaat het om een appartement maakt een inboedelverzekering voor het volledige gebouw deel uit van een brandverzekering afgesloten. Eigenaars en huurders kunnen in dit geval ook een aparte inboedelverzekering afsluiten. Om je inboedel te verzekeren stel je best samen met de makelaar of de agent een inventaris op. Het is een lijst met alle voorwerpen die zich in je woning bevinden met het bedrag nodig hebt om het gelijkwaardig te vervangen. Daarbij gaan we dus uit van de nieuwwaarde van de toestellen en voorwerpen. Dat is ook zo bij tweedehands aankopen. Met de vergoeding door een inboedelverzekering moet je namelijk een nieuw apparaat of bijvoorbeeld een bed kunnen aanschaffen. Zie je het opstellen van een inventaris niet zitten? Dan kun je je inboedel ook voor een vast bedrag laten verzekeren. Je kunt ook kiezen voor een inboedelverzekering met een dagwaarde. Dat doe je als de waarde van een toestel minder is dan 40 procent van de nieuwwaarde.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Bij het zoeken naar de inboedelverzekering die het best bij je situatie past kijk je best niet alleen naar de premie die je ervoor moet betalen. Wat die verzekering vergoed is zeker even belangrijk. Bij een inboedelverzekering valt schade door:

  • Brand
  • Storm vanaf windkracht zeven, wateroverlast, onweer met blikseminslag
  • Ontploffing
  • Inbraak, gewelddadige overval
  • schroeien en smelten

Een inboedelverzekering vergoed geen schade die je zelf aanbracht, bijvoorbeeld door iets te laten vallen. Opzettelijk toegebrachte schade of door een gebrekkig of onaangepast onderhoud vallen ook niet onder een inboedelverzekering.onderhoud is in principe nooit gedekt. Meer en meer inboedelverzekeringen dekken ook opgelopen schade buitenshuis zoals diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.

Een inboedelverzekering afsluiten bij één verzekeraar

Woonverzekeringen zoals een opstalverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering of een inboedelverzekering sluit je best af bij dezelfde verzekeraar. Zeker als de woning waarin je woon je eigendom is. Dat kan je bij schade veel discussie en problemen besparen.