Van je hobby je werk maken

0
1074

Sinds jaar en dag werk ik al bij een doe-het-zelfzaak. Ik ben er ingerold via een vriend van mij met wie ik regelmatig kluste. Het begon ermee dat mijn pa een oude auto had staan waar we aan mochten sleutelen. Op die manier leerden we de mechaniek van een auto goed kennen. Erik, die vriend van mij, kocht op een gegeven moment een brommer waar hij ook aan ging klussen en ik verdiepte me vervolgens juist meer in allerlei apparaten in huis, zoals de broodrooster en afwasmachine. Op een gegeven moment vroeg Erik of ik met hem samen een vriend van hem wilde helpen die zou gaan verhuizen. Die moest namelijk een keuken installeren en daar kon hij wel wat hulp bij gebruiken. Nou, dat ging eigenlijk prima. Het was leuk om te merken dat je zoiets zelf kan doen en dat je dan ook een mooi resultaat ziet. Erik kreeg toen een baantje bij de doe-het-zelfzaak in de stad en al snel tipte hij me dat ze naar nog meer mensen op zoek waren. Ik heb toen gesolliciteerd en kreeg de baan. Dat is nu vierendertig jaar geleden!

Advies geven

Het geeft veel voldoening om mensen te kunnen adviseren bij de aanschaf van spullen voor hun projecten thuis. Ze zijn erg blij dat je hen kan helpen een keuze te maken uit het grote aanbod. Daarbij hoor je de leukste en mooiste verhalen die voorbijkomen. Mensen die zelf een tuinbankje gaan maken als cadeau voor hun vader die net uit het ziekenhuis komt en die zo kan genieten van de tuin of ambitieuze kunstprojecten waarvoor ze de gekste dingen bedenken. Het is dan erg leuk om mee te denken op welke manier ze iets het beste kunnen bevestigen en welke materialen ze daar het beste voor kunnen gebruiken. Soms komen ze dan zelfs terug met foto’s om te laten zien hoe het is geworden. Ontzettend leuk om dat dan te zien.

Overstappen of niet?

Naast de klanten heerst er ook een hele goede sfeer onderling met collega’s. Daar raak je erg aan gehecht. Erik ging namelijk op een gegeven moment voor zichzelf beginnen en hij vroeg toen of ik met hem meewilde. Al was het een interessant idee, ik heb toch nee tegen hem gezegd. Ik had het goed naar mijn zin in de zaak en wilde dat niet zomaar opgeven. Af en toe help ik hem wel met wat dingetjes. Dan staan we weer net als vroeger te sleutelen aan een auto. Dat is dus meer voor de gezelligheid, want we drinken daarna steevast een biertje samen.

Groei

Het is wel bijzonder zijn bedrijf voor mijn ogen te hebben zien groeien. Eigenlijk net als met de doe-het-zelfzaak, maar dit was toch anders omdat het mijn vriend Erik was die zelf een bedrijf van nul opbouwde. Het was te zien aan de grootte van de restafvalcontainer die hij huurde: hij had steeds een grotere nodig. Van 360 liter is hij naar 660 liter gegaan en nu staat er eentje van 1100 liter. In die laatste kunnen 18 vuilniszakken en hij laat hem wekelijks legen. Daar kan je wel aan zien dat de zaken goed gaan! Met een druk op de knop kan hij aangeven of hij voortaan een grotere afvalcontainer nodig heeft. Dat internet maakt dat zaken doen wel ontzettend handig. Zo hebben de meeste van zijn klanten hem ook via zijn website gevonden. Ik ben erg blij voor hem en vind het erg knap wat hij heeft neergezet. Je moet toch maar durven. Maar ik ben zelf ook nog erg gelukkig met mijn baan, dus ik heb geen spijt dat ik toen nee heb gezegd tegen Erik. Overigens weet ik ook dat als ik zou willen, ik elk moment zou kunnen zeggen dat ik alsnog graag bij hem kom werken. Hij zou mij zo aannemen. Wie weet dat ik ooit toch nog de overstap maak. Toch zit ik voorlopig nog goed!