Houd je tuin mooi met biologische bestrijders!

0
1519

Voor degenen die van tuinieren houden, is dit niet alleen een hobby. Het is ook hun sport en hun meditatie. Terwijl je schoffelt, het gras maait, de heg bijwerkt, nieuwe plantjes plant en onkruid wiedt om een plek te creëren waar je graag zit en van geniet, verbrandt je vele calorieën zonder dat dat je doel was. Voor de meesten de ideale manier van sporten: je doet het ten eerste omdat je het leuk vindt. Een fijne bijkomstigheid is dat je er ook fit door blijft. Daarnaast is het een perfecte bezigheid om je hoofd even leeg te maken van dagelijkse beslommeringen. Onderzoek heeft aangetoond dat tussen en met groen werken stress vermindert. Je voelt je dus zowel fysiek als mentaal beter door tuinieren. Al is er natuurlijk wel iets dat je humeur wel enigszins kan dwarszitten tijdens het werken in de tuin: plaaginsecten die je mooie plantjes aantasten. Lees in deze blog wat je daaraan kan doen!

Oplossing voor de lange termijn

De meest voor de hand liggende reactie op plaaginsecten is wellicht wat chemische bestrijdingsmiddelen aan te schaffen. Hoewel dat misschien in eerste instantie de makkelijkste oplossing lijkt, heeft het vele schadelijke effecten. Daarnaast kunnen de plaaginsecten ook resistent worden voor de bestrijdingsmiddelen. Dan heb je dus geld uitgegeven aan iets dat niet alleen slecht is voor je tuin, maar ook nog eens geen effect heeft. Het is daarom in alle opzichten het beste te kiezen voor biologische bestrijding. Dat zorgt voor een milieuvriendelijk en een langdurig resultaat. Dat is wat we willen voor onze mooie tuinen!

Goed voor plant en dier

Met chemische bestrijdingsmiddelen worden namelijk niet alleen plaaginsecten gedood, maar ook nuttige insecten als bijen, spinnen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Verbouw je ook groenten en kruiden in je tuin, dan kan je ook nog eens pesticiden van de chemische oplossing binnenkrijgen. Niet een prettig idee. Door biologische bestrijding met bijvoorbeeld roofkevers, aaltjes en sluipwespen kan je een goede balans creëren tussen ongedierte en nuttige organismen. Je kan ze niet alleen inzetten ter bestrijding van plaaginsecten die schade aan planten toebrengen, maar ook voor dieren die je houdt. Zo kunnen kippen, volièrevogels, reptielen en duiven last hebben van bloedluizen en bijen van varroamijten. Ook in deze situaties bieden biologische bestrijders uitkomst.

Schadebeelden checken

Als je niet weet van welke soort plaaginsecten je last hebt, kan je online schadebeelden bekijken. Heb je bijvoorbeeld last van kale plekken in het gazon en planten die aangevreten worden, en dan met name jong groen? Dan kan dit wijzen op het werk van vraatzuchtige larven van langpootmuggen. Deze larven worden emelten genoemd. Wil je emelten bestrijden, dan kan je hier aaltjes voor inzetten. Dit zijn parasitaire wormen die van nature al in de bodem voorkomen. Ze zijn zo klein dat ze niet te zien zijn met het blote oog. Ze dringen de emelten binnen en verspreiden hun bacteriën, waarmee de larven gedood worden. Aaltjes helpen daarnaast ook tegen andere plaaginsecten, diverse rupsen en veenmollen. Je kan ze gewoon online bestellen. Zo kan jij straks weer volop genieten van je mooie tuin!