Hoe realiseer jij je zakelijke en persoonlijke doelen?

0
1563

Nederlanders zijn bekend om het ondernemen van zijn eigen zaken. We zijn gemotiveerd om nieuwe dingen te ondernemen en te doen. Zo schrijven we graag plannen voor onszelf op, om deze vervolgens te realiseren. En laat het nu net het einde van het jaar zijn. Vanaf 1 januari beginnen we in Nederland weer met de goede voornemens, waar we ook weer verschillende soorten plannen voor onszelf zullen maken. Waar de een stopt met roken, stopt de ander met drinken. Sportscholen raken overspoeld met fanatieke mensen die graag hun persoonlijke doelen willen behalen. Maar hoe kun je nu het beste een doel behalen?

Een zakelijk plan, hoe pak je dat aan?

Naast dat we persoonlijke plannen met verschillende doelen voor onszelf opstellen, hebben we ook diverse zakelijke plannen. Aan het begin van het jaar is het verstandig om te evalueren, om vervolgens een doelstelling voor het volgende jaar op te stellen. Met een vergadering bespreek je bijvoorbeeld de jaarcijfers van het afgelopen jaar, en is het tegelijkertijd een mooi moment om nieuwe strategieën en doelstellingen uit te werken.

Echter is het wel belangrijk dat je doelen, zowel persoonlijk als zakelijk, kunt nastreven. Wij hebben twee tips voor je om deze doelen zo goed mogelijk te kunnen realiseren. Deze twee tips zijn notulen opstellen en evalueren. 

Het evalueren van jouw doelstellingen

Je hebt voor jezelf, voor je bedrijf of in het algemeen verschillende doelstellingen opgesteld. Je wilt graag in een bepaalde periode een resultaat behalen, wat je met behulp van verschillende factoren zou willen realiseren. Een belangrijk element is dat je de huidige zaken evalueert. Wanneer je bijvoorbeeld een jaardoelstelling hebt opgesteld, is het aan te raden om maandelijks te evalueren en te kijken hoe je er nu voor staat? Wat zou je anders kunnen doen, wat gaat goed en wat zou je eventueel aan kunnen passen?

Het schrijven van notities en notulen

Naast dat je evalueert, is het ook belangrijk om notities en notulen op te schrijven en bij te houden. Wanneer je met collega’s de afgelopen maand gaat evalueren, is het goed om notities bij te houden tijdens het gesprek. Vervolgens kun je notulen opschrijven. Je zou bijvoorbeeld iedereen klemborden kunnen geven met een A4, die je vervolgens verzameld. Aan het einde van het gesprek haal je de klemborden bij elkaar, om van alle notities een notulen te schrijven. In deze notulen beschrijf je wat je hebt afgesproken, wat het doel wordt en hoe jullie verder gaan om de doelstelling te realiseren!