Kinderen en hobby’s, zo manage je dat!

0
1086

Op een gegeven moment komt je kind op een leeftijd dat ze zichzelf willen ontplooien of dat wij als ouders willen dat ze zich gaan ontplooien. Vaak begint het met bijvoorbeeld zwemles al is voor zowel ouder als kind zwemles niet echt een hobby. Het is iets wat ze moeten doorstaan totdat ze tenminste een A-diploma hebben gehaald. In een land met veel water is een zwemdiploma natuurlijk wel zo handig. Toch blijkt dat sommige kinderen dat zwemmen toch leuker vinden dan gedacht en willen er na hun eerste diploma graag mee door blijven gaan. Andere kinderen haken af en beginnen aan een andere hobby, vrijwillig of gemotiveerd door hun ouders. Maar hoe manage je kinderen en hobby’s als ouders zijn eigenlijk?

Is een hobby noodzakelijk voor een kind?

Veel ouders vragen zichzelf vaak af of hobby’s noodzakelijk zijn voor hun kind. Doen ze hun kind ze tekort als hun kind geen hobby heeft? Het antwoord op die vraag laten we even in het midden omdat je als ouders daar toch het beste zelf over kan oordelen. Wat we wel kunnen vertellen is dat een hobby wel een positieve bijdrage kan leveren op de ontwikkeling van een kind. Zeker bij teamsporten zien we dat het sociale aspect bij kinderen veel sneller ontwikkeld. Dit wil echter niet zeggen dat je hiermee sowieso een sociaal kind maar het speelt zeker een rol. Daarnaast worden ze vaak ook op motorisch gebied flink uitgedaagd. Bij voetbal leert een kind bijvoorbeeld echt coördineren van zijn of haar lichaamsdelen en bij gamen wordt er veel gevraagd van het reactievermogen. Toch vinden veel ouders vaak dat gamen niet echt een hobby is omdat een kind zich veel te veel vastklampt aan zijn of haar game pc en hierdoor sociale ontwikkeling misloopt.

Zelf laten kiezen of voor ze kiezen?

Sommige kinderen kiezen zelf hun hobby uit terwijl andere ouders juist voor hun kinderen kiezen. Is een van de twee nu beter? Weten kinderen op die leeftijd echt wat ze leuk vinden? En vanuit welke beweegredenen kiezen ouders een hobby? In grote lijnen is het vooral belangrijk dat het kind een hobby leuk vind en het naar zijn of haar zin heeft. Als dit niet het geval is, is de kans heel groot dat het kind er snel mee wil stoppen en dat is uiteraard zonde. Daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen ondersteunen en eventueel advies geven en/of begeleiden in hun keuze qua hobby. Heeft een kind eenmaal een hobby gekozen dan is het uiteraard wel zo fijn voor het kind als de ouder daar achter staat. Misschien hangt voor uw gevoel uw kind wel de hele dag achter zijn game pc maar gamen stimuleert op zijn beurt ook weer de ontwikkeling.