Bespaar jaarlijks tientallen euro’s aan stroom

0
1760

Vorig jaar hadden wij een flinke naheffing op de energierekening. Daarna werd het termijnbedrag uiteraard verhoogd. We besloten eens goed te kijken waar dat verbruik vandaan kwam. Het afgelopen jaar hebben we aandacht besteed aan de opvoeding als het gaat om zuinig met energie om te gaan. Zowel in de badkamer en de kamer van mijn zoon hing een rail met vier spots. Vaak liet hij zijn tv en playstation aan als hij de kamer verliet. Niet zelden zag ik dat die apparaten nog aan stonden als hij zelf al de deur uit was. Zijn kamer bevindt zich op de zolderverdieping dus het viel niet altijd meteen in het oog. Mijn dochter verlaat om zes uur ’s ochtends het huis om te gaan werken maar haar bedlichtje liet ze steevast aan staan. Zelf houd ik van indirecte verlichting in de huiskamer. We hebben meerdere Tiffany lampjes die een gezellig licht verspreiden.

In de keuken hebben staat een vaatwasser, een koelkast, een vriezer en een wasdroger van een heel goed en duur merk dat heel lang meegaat. Die apparaten hebben we al 20-25 jaar. Dat is fijn, zul je wellicht zeggen. Maar inmiddels verbruikt al die oude apparatuur een heleboel energie.

Maatregelen

Het nam wat tijd maar het is redelijk goed gelukt: alle gezinsleden hebben de routine ontwikkeld om licht en apparatuur uit te schakelen bij het verlaten van de kamer. Dat was al een hele stap vooruit. Daarnaast hebben we besloten om in nieuw witgoed te investeren. Inmiddels is alle huishoudelijke apparatuur vervangen. Het is een weelde. Alles nieuw en helemaal aangepast aan de wensen en het gebruik van deze tijd. De laatste stap was het vervangen van een aantal lampen door plafondlampen BES LED. We zochten naar plafondlampen die functioneel zijn én decoratief. Die hebben we gevonden bij Bes Led en ook nog eens voor een goede prijs.

’s Nachts wassen

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de vaatwasser en de wasmachine ’s nachts aan te zetten, omdat de stroom dan goedkoper is. Door een slechte ervaring in het verleden durf ik dat niet aan. We hebben vroeger thuis ooit brand gehad en daardoor wil ik dergelijke apparaten alleen inschakelen als ik zelf in de buurt ben. ’s Nachts kan ik er geen oog op houden dus die mogelijkheid valt voor mijn af. Het is gelukt om het energieverbruik drastisch te verminderen.

Wisselen van leverancier

Het loont om regelmatig te wisselen van energieleverancier. Tegen het eind van het jaar onderzoeken we waar we onze energie voordeliger kunnen krijgen. Of liever gezegd, kopen. De jaarrekening is drastisch omlaaggegaan. Missie geslaagd!