Zo voorkom je ongelukken op de fiets

0
727

Je fietst in het donker, je hebt je verlichting thuis vergeten en op je telefoon zoek je nog even snel op waar je heen moet. Voor je het weet lig je aan de zijkant van de straat, met je fiets naast je en een flinke jaap op je gezicht. Dit klinkt als iets waarvan je al snel zegt: dat overkomt mij toch niet, maar het zal verbazen hoe klein het hoekje is waar dit ongeluk te vinden is. Het is niet voor niets een cliché wat vaak gebruikt wordt wanneer iets je toch overkomt. En wat eigenlijk heel jammer is, omdat de meeste ongelukken ook echt te voorkomen zijn, vooral op de fiets. Hier is kort op een rijtje gezet hoe je voor jezelf het beste een ongeluk op de fiets kan voorkomen, of zelfs een ongeluk in het algemeen: en ook niet onbelangrijk, wat als het toch gebeurd?

Licht is belangrijker dan je denkt

Je licht thuis vergeten, het kan gebeuren, maar het is een van de meest veelvoorkomende oorzaken van een ongeluk. Je hoort mensen vaak zeggen dat ze toch wel zichtbaar zijn door de lantaarnpalen maar niets is minder waar. In een auto kan het ontzettend lastig zijn om fietsers te zien die geen licht hebben. Dit komt vooral door het afwezige contrast. Donker op donker is moeilijk om te onderscheiden. Iemand die in dezelfde straat rechtdoor onder de lantaarnpalen rijdt: ca va. Maar iemand die net om een donkere hoek heen komt is echt bijna niet te zien. Vergeet je je lichtjes vaak? Gebruik lichtjes die je vast kunt zetten op je fiets, dan vergeet je ze niet en dan worden ze ook niet snel meegenomen: win win situatie!

Kijk goed om je heen

Er is een goede reden waarom je in een auto in alle spiegels moet kijken voordat je een keuze maakt. Eigenlijk is dat voor een fiets net zo belangrijk. Het voelt heel makkelijk om meteen door te rijden als je niets in je ooghoeken ziet, maar toch gaat het sneller mis dan je verwacht. Dit komt ook door de snelheid van voertuigen. Dus als jij denkt: er komt niets aan, kan het goed zijn dat er het volgende moment een auto langs je heen komt rijden die je eerst instantie niet aan had zien komen omdat je niet echt over je schouder keek. Dit soort onverwachte ongelukken kunnen heel fout zijn.

Letselschade

Het is goed om te weten dat bij een ongeluk een letselschade advocaat Alkmaar je enorm kan helpen bij het proces van het krijgen van een schadevergoeding. Zeker wanneer je op de fiets zat, kan een letselschade advocaat Rotterdam het grootste verschil maken in hoe je uiteindelijk terug kijkt op het ongeluk.