Wat moet je weten over de techniek van het watersnijden?

0
787

Sommige materialen zijn erg hard en moeten op speciale manieren met speciale machines worden gesneden. De watersnijtechniek, ook watersnijden genoemd, is een proces dat wordt gekenmerkt door een opmerkelijke veelzijdigheid. Het is een techniek die door veel machinebouwers wordt gebruikt. Er zijn bedrijven die deze techniek ook combineren met frezen, wat voor bepaalde constructies onontbeerlijk kan zijn.

Watersnijden met en zonder abrasief

De watersnijdende techniek werkt volgens een eenvoudig principe. Er wordt een waterstraal geprojecteerd met een zeer hoge druk, tot 4.000 en zelfs 6.000 bar. Het water wordt met zo'n hoge druk teruggeduwd dat het door het materiaal snijdt. Dit snijprincipe wordt gebruikt bij de vervaardiging van machines en op vele andere gebieden. De watersnijdende techniek maakt het mogelijk om zonder moeite snelle sneden te maken en zich vervolgens te concentreren op andere stadia van het productieproces. Net als frezen, is deze techniek een van de meest efficiënte snijprocedures. Bovendien wordt de techniek gebruikt in de voedingsindustrie voor zeer gladde en geslaagde sneden. In deze industrie worden verschillende kunststoffen gebruikt, zoals HMPE, PVC of HDPE, en deze worden zonder veel moeite versneden.

Voordelen van watersnijden

Waterstraalsnijden heeft veel voordelen ten opzichte van plasma- of lasersnijden, en dat is de reden waarom gebruikers er de voorkeur aan geven. In de eerste plaats wordt er gesneden zonder bramen, de snede is goed uitgevoerd, van hoge kwaliteit en consistent. Het verwerkte materiaal komt naar buiten zonder enige verandering in zijn eigenschappen, aangezien het na de watersnede geen warmte bevat. De snijranden vertonen geen verkleuring en na de bewerking is geen vervorming merkbaar. Bovendien komt er tijdens het snijden geen giftige rook vrij, zodat je veilig kunt werken. De snede kan nauwkeuriger en fijner zijn dan de resultaten die met plasma- en lasertechnieken worden verkregen. Deze techniek kan worden gecombineerd met een andere techniek, zoals frezen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een frees (bewerkingsgereedschap).

Enkele onafhankelijke materialen van watersnijden

De techniek van het watersnijden kan worden toegepast op een grote verscheidenheid van materialen. Er zijn inderdaad steenmaterialen zoals keramiek, graniet en zelfs marmer. Wat glas betreft, is deze snijtechniek perfect op gekleurd glas, vlak glas, dubbel glas en ook op spiegel. Wat de metalen betreft, kunnen staal, titanium, koper of aluminium met de watersnijdende techniek worden behandeld.