Waarom je deze planken voor alles kan gebruiken

0
807

Of het nou gaat om een nieuwe schutting of een compleet nieuwe tafel, met goed hout kom je al een heel eind! Want meubels zelf maken lijkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Een beginnende doe-het-zelver is al snel in staat om een eenvoudig nachtkastje te maken. Maar voordat je aan de slag wilt gaan met het maken van je nieuwe meubel, moet je eerst even kijken naar de omstandigheden waar het meubel in komt te staan. Een meubel voor binnen bestaat namelijk weer uit andere materialen dan een meubel voor buiten. Komt het meubel buiten in de regen? Of wordt het een nachtkastje voor naast het bed? In elk van deze situaties dient een andere houtsoort gekozen te worden.

Hout voor binnen meubels

Stel je wilt een nieuw tv-meubel voor in de woonkamer maar je hebt niet zoveel geld om een nieuwe te kopen. Dan kan je er voor kiezen deze zelf te maken. Hiervoor kan je eigenlijk elke houtsoort gebruiken. Maar om het budget laag te houden kan je het beste kiezen voor mdf, multiplex interieur, vuren hout of grenen hout. Dit zijn de voordeligste houtsoorten die binnen gebruikt kunnen worden. Ook kunnen deze houtsoorten gemakkelijk en voordelig aangepast worden naar de kleuren van het interieur. Als je bijvoorbeeld een strak interieur hebt en niet met hout structuren werkt, kan je het beste kiezen voor mdf of multiplex interieur. Dit kan je op maat zagen of laten zagen, in elkaar zetten en schilderen in elke gewenste kleur. Houd je juist van veel hout structuur in huis en wil je dit ook terug laten komen in je nieuwe meubel dan kan je het beste kiezen voor vurenhout planken of grenen hout. Dit kan je vervolgens op maat zagen of laten zagen, in elkaar zetten en behandelen met een interieur lak om het zo goed mogelijk te beschermen.

Hout voor buiten meubels

Met het wisselvallige weer in Nederland is niet elke houtsoort geschikt voor het maken van een meubel voor buiten. Stel je wilt een nieuwe tuintafel maken. Welke houtsoort kies je dan? Het beste hiervoor zijn houtsoorten zoals teak, merbau, meranti, eiken, steigerhout of exterieur multiplex. Maar ook vurenhouten planken zijn hier ideaal voor! Er wordt wel vaak voor een massieve hout gekozen zoals teak, merbau, meranti, eiken of steigerhout omdat dit over het algemeen mooier is dan een tuintafel van multiplex exterieur. En als je dan zelf het tuinmeubel behandelt met speciale hout olie gaat deze tientallen jaren mee! Ideaal toch? Hiermee bespaar je weer een hele hoop geld en ben je ook nog is lekker bezig!