Tips bij het realiseren van een aanbouw

0
826

Heb jij onlangs een nieuwe woning gekocht en wil je gaan aanbouwen? Dan is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Voordat je begint met aanbouwen wil je namelijk zeker weten dat je alles kan doen zoals jij het voor ogen hebt. Wanneer dit niet het geval is, is het vaak onmogelijk om in één keer door te kunnen met je aanbouw. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen, soort grond en de spullen die je nodig hebt. In deze blog nemen we je mee in een aantal voorbereidingen die je kan treffen als je zelf wilt gaan aanbouwen.

Maak een plan

Het lijkt aantrekkelijk om de bestaande opening in de oude achtergevel te behouden. Zet dan de extensie erachter. Met extra steunbalken kan de bestaande gevel (bijna) volledig worden geopend. Het is een beetje duur, maar in bijna alle gevallen voegt het waarde toe. Je oude huis en de uitgebreide ruimte vormen één geheel. Als het plafond en de muur zo recht mogelijk zijn, zorg je voor de grootste ruimtelijkheid. Om dit te realiseren is het slim om een goed plan te hebben. Een plan maak je vooraf om zoveel mogelijk elementen in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de soorten materialen en wat je uiteindelijk wil met de aanbouw. Zorg ook dat je van tevoren goed nadenkt over de lichtinval. Vaak wordt een aanbouw gebouwd zonder na te denken over de grootte van de ruimte. Vervolgens kan een groot deel van de ruimte erg donker worden. Het slim om bijvoorbeeld een lichtstraat te laten inbouwen in het plafond.

Wat kan je zelf en wat besteed je uit?

Ga zelf beton storten? Dan is het belangrijk om bepaalde dingen uit te zoeken, vaak wordt dit netjes beschreven wanneer je het aankoopt. Daarnaast is het slim om te kijken of je het bouwen van de aanbouw ook zelf doet. Het is namelijk belangrijk dat dit met goed gedaan wordt. Je wilt uiteindelijk niet hebben dat je aanbouw achteraf bijvoorbeeld scheef staat of niet goed wat afvoert.

Vooraf een ontwerp maken

Het is slim om vooraf een duidelijk ontwerp te maken. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen die meehelpen met de aanbouw. Het is belangrijk om te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Doe bijvoorbeeld online inspiratie op en verzamel dit voor jezelf. Vervolgens kan je zelf een ontwerp maken of een ontwerp laten maken. Mensen die dit vaker doen zien vaak ook meer mogelijkheden.