Kamerplanten kopen: Zo kies je de juiste kamerplanten

0
937

Houd je van bloemen en groen en zoek je naar de juiste kamerplant? Om de juiste kamerplanten kopen is het kiezen uit het overweldigende aanbod lang niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt ze in alle soorten, afmetingen en kleuren. Wat zijn de beste kamerplanten en hoe geef je ze de beste verzorging?

De juiste plant op de meest geschikte plaats

Met een combinatie van de juiste plant en een aangepaste verzorging geniet je maximaal van je kamerplanten. Houd je bijvoorbeeld van varens en zet je die in de volle zon, dan is de kans groot dat de bladeren verbranden. Cactussen in de volle zon worden opvallend dun. Voor je met je zoektocht naar de juiste kamperplanten start, is het kiezen van hun toekomstige standplaats een goed idee.

Koude en tocht grootste vijanden van kamerplanten 

De meeste kamerplanten houden van aangename temperaturen, maar zeker niet van een standplaats in de volle zon. Heb je een plaatsje vrij voor een raam op het zuiden waar 's middags veel direct zonlicht is? Sterke planten zoals cactussen, vetplanten, Yucca's en Dracaena's zijn dan een uitstekende keuze. Tropische planten zoals Strelitzia's en bananenplanten doen het ook uitstekend in de volle zon. Gun nieuwe kamperplanten genoeg tijd om zich aan hun nieuwe situatie aan te passen en zet ze stapsgewijs dichter bij het raam.

Geef je kamerplanten genoeg licht

Veel tropische planten met grote bladeren, zoals de monstera, de lepelplant en de Alocasia verkiezen een plaats uit het directe zonlicht. Zet ze ook niet op schaduwrijke plaatsen. Te veel zonlicht kan ze doen verbranden en verkleuren. ZZ- planten, tijgerstaart orchideeën of varens waarderen een plaats in de schaduw.

Verzorging kamerplanten

Geef je je planten voldoende water op het juiste moment? Dan zijn tropische planten zoals een olifantenoor of varens een uitstekende keuze. Geef je de planten altijd te veel water? Kies dan voor een bloeiende kamerplant zoals de peace lily, die groeit in wilde moerassen en is gewend om lang met zijn wortels in het water te staan. Een stevige plant als de yucca heeft maar een keer per week water nodig. ZZ-planten, Rhipsalis of cactussen hebben nauwelijks verzorging nodig.

Kies de juiste pot voor elke plant

Kies steeds de juiste pot voor je nieuwe kamerplant. Groeien er al wortels uit de drainage gaten? Dan is het hoog tijd voor een grotere pot. Zorg voor voldoende gaten onder de pot, zo vloeit het teveel aan water makkelijker weg.

Kantoorplanten kopen

Bij kantoorplanten kopen geldt eigenlijk hetzelfde als bij het kopen van kamerplanten. Kies voor je kantoor de sterkste planten zoals de drakenbloedboom, de graslelie, de golden pothos en de vrouwentong.